Om Matchning.nu

Se filmen om Matchning.nu

Bakgrund

Projektet matchning.nu är en medveten satsning för att få arbetsgivare att på ett enkelt och smidigt sätt våga prova på att ”anställa” en ung person under en provperiod på upp till tre månader. Bakom satsningen står Örebro kommun i samarbete med Arbetsförmedlingen Örebro.

Matchning.nu arbetar med näringslivet i Örebro. En projektidé från Erik B Löfgren, Cognosco AB. Projektet startade den 25 februari 2013 och har sedan dess vuxit och blivit starkare. Idag fungerar matchning.nu som en stor hjälp för både arbetssökande och arbetsgivare.

I Örebro kommun finns cirka 1 400 arbetssökande ungdomar mellan 19–29 år. Siffran är ungefär lika stor från år till år.

Hur fungerar det?

En arbetsgivare får erbjudande att kostnadsfritt ta in en arbetssökande ungdom i upp till tre månader. Vi sköter det administrativa och står för försäkring och gör månadsuppföljningar. Vid en lyckad matchning med en ungdom är det senare upp till företaget om man har möjlighet just då att erbjuda någon vidare anställning. Men detta är inget krav från vår sida. Arbetsförmedlingen kan efter provperioden eventuellt föreslå lämpliga fortsatta anställningsformer. Bra att veta är att man också närsomhelst kan avbryta under dessa tre månader om det inte fungerar med ungdomen under praktikperioden.

Vi träffar arbetssökande ungdomar varje vecka, intervjuar var och en, ser vad de har för ambitioner, kompetenser och vart de önskar gå vidare inom. Vi utgår sedan från det när vi matchar arbetssökande mot en praktikplats.

Som arbetsgivare registrerar man sig och skapar en platsbeskrivning på vanligt förekommande arbetsuppgifter samt vilka önskvärda egenskaper och kunskaper den sökande bör ha. Företagsnamnet nämns aldrig vid det här skedet. När vi hittat lämpliga kandidater för er annons, skickar vi över deras CV till er och ni bestämmer när en företagsintervju kan äga rum. Praktiken kan starta redan dagen därpå.